REKLAMIN DİLİ
REKLAMIN DİLİ

REKLAMIN DİLİ

O Sözlerin Sihri…

Türkçe yazında reklamcılığa ilişkin yazılmış en kapsamlı ve çarpıcı kitaplardan biri…

Kitap, reklamcılığı ilk olarak kavramsal olarak inceliyor. Reklamın tüm unsurlarını, ideal biçimleriyle ve örneklerle okuyucuya anlatmayı amaçlıyor. Reklamın Dili’nde yazar,  reklamı reklam yapan görsel ve sözel metinler,  grafik & tasarım, başlık, slogan ve gövde metin gibi unsurları; reklam dilinin sosyopsikolojik boyutunu ifade eden mizah, star stratejisi, korku, cinsellik gibi duygusal mesaj biçimlerinin kullanımını örneklerle açıklıyor.  Reklamlarda kullanılan cümle yapıları, kelime türlerinin kullanım ağırlıkları, reklamcıların iletileri farklı amaçlara göre nasıl yapılandırdıkları gösteriliyor.

  Kitapta ayrıca ‘reklamda etkileme, okunabilme, tanınma ve anımsanabilme gibi hedefler, reklamda kullanılan dil düzeyine nasıl yansıyor sorusu’ orijinal bir araştırmayla okuyucuya sunuluyor.

Reklamın Dili,  Türkçe reklam dilinin temel repertuvarını orijinal bir araştırmayla ortaya koyarken, göstergebilimsel bakış açısını da anlatıyor ve özgün içeriği ve konuya yaklaşımı açısından Türkçe reklam yazınına önemli bir katkıda bulunuyor.

  Sizi Bu Kitabı Okumaya Nasıl İkna Edebiliriz?

Cevabı Bu Kitapta!

Türkçe yazında reklamcılığa ilişkin yazılmış en kapsamlı ve çarpıcı kitaplardan biri…

“Bir reklam yazarken kendinizi o güne kadar kimsenin düşünmediği cümlelerle ifade ettiğinizden emin olun.” Reklamın Dili kitabı, Bernbach’ın bu cümlesinin izinde, reklamda etkileme, okunabilme, tanınma, anımsanabilme v İknanın gerçekleşmesine ilişkin tüm mekanizmaları ele alıyor. 

Kariyerinde reklam yazarlığı, yaratıcı yönetmenlik, marka uzmanlığı ve öğretim üyeliği gibi reklamcılığın neredeyse tüm taraflarında bulunmuş olan Uğur Batı, kitabında reklam yazarlarına, tasarımcılara, reklam yaratıcılarına, marka uzmanlarına ve diğer tüm reklam profesyonellerinin yanı sıra iletişim öğrencilerine de sesleniyor.

  Reklamın Dili’nde yazar,  reklamı reklam yapan görsel ve sözel metinler,  grafik & tasarım, başlık, slogan ve gövde metin gibi unsurları; reklam dilinin sosyo-psikolojik boyutunu ifade eden mizah, star stratejisi, korku, cinsellik gibi duygusal mesaj biçimlerinin kullanımını örneklerle açıklıyor.  Reklamlarda kullanılan cümle yapıları, kelime türlerinin kullanım ağırlıkları, reklamcıların iletileri farklı amaçlara göre nasıl yapılandırdıkları gösteriliyor.

 Reklamın Dili,  Türkçe reklam dilinin temel repertuvarını orijinal bir araştırmayla ortaya koyarken, göstergebilimsel bakış açısını da anlatıyor. Kitap, özgün içeriği ve konuya yaklaşımı açısından Türkçe reklam yazınına önemli bir katkıda bulunuyor.

 Kitap Hakkında…

A. Selim Tuncer (GENNA MCG)

Hepimiz biliyoruz ki, dil en önemli iletişim dizgesidir. Her insan, bir dile doğar; bu nedenle olsa gerek, çoğu kez hava gibi, su gibi yaşamsal değerini gözden kaçırırız onun. Doğal bir durumdur bu... Fakat bir iletişim profesyoneli için, dili sadece doğru ve güzel kullanmak yetmez; o, dilin en ince kıvrımlarına kadar nüfuz etmeyi, sözü sözle döllemeyi, sözcükleri tekrar tekrar en etkili ve çarpıcı biçimde örmeyi bilir, bilmek zorundadır. İletişimci için her yeni deneme, sözün gücünü bir kez daha sınama ve bu gücün, muhataplarının gözlerinde yarattığı ışıltıyı bir kez daha görme fırsatı demektir. O bilir ki dil, paradigmaları bile kökünden sarsacak gücün tek kaynağıdır. Uğur Batı’nın bu kitabı, sektörün içinde dil yoğurmuş bir söz ustasının yüreğinin ve akademinin içinde dilbilime eğilmiş bir bilim insanının analitik aklının meyvesi... Yoğun bir emeğin ürünü olan Reklamın Dili, Türk reklam literatüründe çok önemli bir boşluğu doldurmakla birlikte, bir şekilde kitlelerle iletişim ihtiyacı içinde olan siyaset ve iş profesyonellerinin de ellerinden düşüremeyecekleri bir kaynak niteliği taşıyor.

Bülent Fidan (Safari Creative Yaratıcı Grup Başkanı | Reklam Yaratıcıları Derneği Başkanı [2004-2010])

Parmağıma değil işaret ettiğime bakın...

Alev Alatlı, Schrödinger’in Kedisi adlı eserinin başında “Parmağıma değil, işaret ettiğime bakın!” der. Biz reklamcılar da aynı şeyi söyleriz: “Yaptığımız reklama değil, reklamın size ürünle/markayla ilgili anlattıklarına bakın.” Amacımız oldukça basittir. Reklamını yaptığımız ürünü/markayı, ürünün kullanımını ve markadan elde edilecek faydaları kısaca aktarmak ve bu bilgileri edinenleri ürünü/markayı kullanmalarına/tercih etmelerine ikna etmek. Yani yaptığımız reklam, mesajı ileten bir araçtır. Hedef kitleye ürünü anlatış yolumuzdur. Kitap reklamcılığın en dertli alanını, reklamın dili’ni konu edinmiş. Elinizde tuttuğunuz kitap sadece reklamları değil, ayrıca çevrenizdeki pek çok olayı anlama ve açıklama açısından büyük önem taşıyor. Reklamcılık yapanların mutlaka okumasını isterim. Çünkü reklam dünyasında doğru bir iletişim kurmanın püf noktaları, bu kitabın içinde bir araya getirilmiş. Uğur Batı’ya bu değerli eser için teşekkür ediyorum.

Feridun Hürel (Feridun Hürel Yaratıcı İletişim Ajans Başkanı | Reklamcılık Vakfı Kurucu Üyesi)

Her reklam ustasının bir mesleki sorumluluğu var: Deneyim ve bilgilerini yeni kuşaklara aktarmak. Bunun en kalıcı yolu da kitap yazmak. Reklamcılık konusunda kitap yazan ilk reklamcılardan biri olarak, birçok değerli meslektaşımdan da mesleki sorumlulukları gereği kitap yazmalarını hararetle bekliyorum. Sevgili öğrencim Uğur Batı’nın çalışması da bu yönden çok önemli. Bunun yanında, yazar, hem meslekten gelme bir profesyonel hem de akademisyen olursa kitabı da bir başka oluyor tabi. Tebrikler ve -tüm meslektaşlarım adına- teşekkürler...

Giovanni Gino Bottaro (Audi-Bentley-Lamborghini Türkiye | Marka Genel Müdürü)

Akademik yaklaşımla sektörel bakış açısını birleştiren bu kitabın Türkçe reklam literatüründe önemli bir boşluğu doldurduğuna inanıyorum. Uğur Batı’nın kitabı, reklamla temas halinde olan tüm profesyoneller ve öğrenciler için önemli bir kaynak…

Mario Levi (Yazar-Reklam Yazarı | Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi)

Küçük bir sloganın büyük bir dünyayı yerinden oynatabileceğini kim söyledi? Bilmiyorum. Ama, Uğur’un kitabı tam da bunu anlatıyor...

Vincent Bouvard (Publicis Consultants İstanbul | Yönetim Kurulu Üyesi)

Uğur Batı’nın kitabı tıpkı bir milföy pasta gibi. Kolayca ve zevkle yiyebilirsiniz, aynı zamanda inanılmaz doyurucu. Reklamcılığı bu kadar geniş kapsamda ve çarpıcı ele alan ilk Türkçe reklamcılık kitabı…

Yaşar Akbaş (Markom Leo Burnett | Executive Creative Director / Başkan Yardımcısı)

Uzun bir süredir aramızda konuştuğumuz bir konu var, reklam yazarlığı ve reklam yazarlarıyla ilgili. Son dönemde artık reklam yazarından çok fikir yazarı olan bir nesil ile karşı karşıyayız. Reklam fikri düşünmekteki becerilerini, fikirlerini kelimelere dökerken göremiyoruz. Reklamcılığın görsel tarafının eskiye göre daha baskın olmasından mıdır nedir, artık kelimelerle düşünmüyorlar. Reklamın Dili kitabını görünce sektör adına inanılmaz sevindim. Oldukça detaylı bir çalışma. Bu kitabı sadece reklam yazarı olmak isteyenlere değil profesyonel olarak reklam yazarlığı yapan herkese tavsiye ediyorum.